Plakken op de commandoregel, een lettertpe met zichtbare spaties

Voor BricsCAD en AutoCAD komt het gebruik van de spatiebalk overeen met de Enter-toets. Waarom zou je een lettertype willen gebruiken waarbij spaties goed zichtbaar zijn? Om te zien wat je gaat plakken op de commandoregel van je CAD-programma natuurlijk!

Het principe

Je kunt een aantal opdrachten typen in een tekstverwerker en vervolgens kopiëren en plakken op de opdrachtregel.

De uitdaging is om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geselecteerd tijdens het kopiëren – bij spaties aan het eind moet je oppassen, iedere spatie is immers een enter.

Een plakvoorbeeld waarbij elk onderstrepingsteken een spatie is:

  • Een cirkel met een straal van 1: circle_0,0_1_
  • Een lijn van 0,0 tot 1,1: line_0,0_1,1__

Merk op dat er aan het einde van het laatste voorbeeld twee spaties zijn.

Een lettertype met zichtbare spaties

Hoe mooi zou het zijn als er een lettertype zou bestaan met zichtbare spaties?

Ik heb gezocht en heb het niet gevonden.

Dus laten we het maken! Fontforge is opgestookt en karakter 0020 (spatie) gaat onder de smeedhamer. Het standaardlettertype is FreeMono. Tijdens het bewerken zijn de hoofdletter S en P aan elkaar geplakt als SP en vervolgens geschaald naar 35%, nadat de ankerpunten zijn verwijderd. Daarna is een TTF gemaakt met de naam FreeMonoSp.ttf

FreeMonoSp.ttf staat hier: http://media.nedcad.nl/support/

Creëer een stijl in LibreOffice. En het werkt!

Zo is een probleem op een hele mooie manier opgelost. Echter…

De minpunten

Echter, veel mensen zijn niet gewend om LibreOffice-documenten te onvangen. En ze moeten het font met de spaties ook installeren. Een reden temeer om met dit pakket aan de slag te gaan!

In  PDF ziet alles er heel goed uit. Maar kopiëren werkt niet goed. Vrijwel alle PDF-readers zien extra spaties na een tekst als een fout en verwijderen dus de spaties! Een stevige bug waar je niet omheen kan werken.

Dus moet je iedere keer denken: kopieer de tekst, plak de tekst en vergeet niet de niet geselecteerde spaties toe te voegen.

Maar toch zinvol!

Ondanks de minpuntjes is met dit lettertype wel exact duidelijk wat er op de commandoregel geplakt moet worden. Daarmee is dit lettertype een prima aanvulling op de documentatie van CAD-programma’s als BricsCAD .

Addendum:

De licentie is geërfd van FreeFont en is GPL. Zie https://github.com/opensourcedesign/fonts/blob/master/gnu-freefont_freemono/COPYING

Blijkbaar zijn er meer toepassingen voor fonts met zichtbare spaties, zoals inlogschermen van computers.

Plakken op de commandoregel, een lettertpe met zichtbare spaties
Scroll to top