Lisp-programma’s voor BricsCAD en AutoCAD…

Waarom Lisp?

Voor slimme dingen met CAD heb je een programmeertaal nodig. En er is veel keuze – onder andere Lisp uit 1958! AutoCAD LT ontbeert deze taal maar BricsCAD Lite – de eenvoudigste versie – heeft het aan boord. Het is beter te spreken over CAD-Lisp omdat de taal aangepast is voor CAD-gebruik. Is het oude rommel? Ja en nee. Letterlijk is het oud maar het is ook een taal die de tand des tijds doorstaan heeft, waar andere talen kwamen en gingen. Er zijn hele goede redenen om CAD-Lisp toe te passen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

Straatbeeld 1958: Wilhelminasingel, Noord Westen. Vanaf de Akerstraat (klinkerbestrating). Courtesy Openbare Werken Gemeente Maastricht, europeana.eu
  • Lisp is platform-onafhankelijk en werkt dus ook op de Mac en Linux-systemen, waar VisualBasic en .NET geen optie zijn.
  • Nieuwe versie van je CAD-pakket? Lisp blijft werken omdat het “interpreted” is (versus “compiled“).
  • Er zijn miljoenen programma’s geschreven in Lisp, een investering die niet gemakkelijk te verwaarlozen is. Lisp is een “blijver”.
  • Lisp doet wat het moet doen. Het was daarom ook de keuze voor John Walker (brein achter AutoCAD).
  • Lisp heeft een steile leercurve, maar er is voldoende ondersteuning door derden (zoals wij) voorhanden.
  • Resultaten zijn veelal makkelijker te verkrijgen met Lisp, tegen aanzienlijk lagere kosten. Daarbij komt dat Lisp vaak gebruikt wordt om ARX / BRX te ondersteunen.
  • Praktisch alle bedrijfs-uitdagingen kunnen met Lisp worden opgelost.
  • Lisp staat dicht bij de instructieset van de processor, vergelijkbaar met assembler en pure C. Dat maakt het bijzonder snel.
  • Ondanks de leeftijd is het springlevend.

Dus, naast nieuw ontwikkelwerk, als u Lisp-programma’s heeft die aangepast moeten worden dan hopen we dat u de weg naar ons weet te vinden.

Veel bedrijfsuitdagingen kunnen met Lisp opgelost worden, geautomatiseerd worden. Er zijn ook situaties waarbij scripts en andere programma’s een rol spelen. Het is goed te weten dat de aansturing van die scripts en programma’s ook goed middels Lisp afgehandeld kan worden. Daardoor ontstaan soms uiterst flexibele en krachtige oplossingen.

Dit is feitelijk waar NedCAD heel goed in is. Onze expertise maakt ons marktleider op dit vlak.

Meer informatie

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Al even inlezen en kijken… zie deze link

Populaire ICT-variant van “Jazz is not dead, it just smells funny” van Frank Zappa.
Scroll to top