Waarom in hemelsnaam dan toch LISP?

Als je eenvoudig iets wil programmeren om slimme dingen met CAD te doen, dan heb je een programmeertaal nodig. En er is veel keuze.
Waarom zouden we dan in hemelsnaam programmeren in LISP?

Goede vraag!

Want er zijn redenen genoeg om het vooral niet te gebruiken. LISP is oud, niet van deze tijd en niet gebruiksvriendelijk.
In 1958 zag LISP het daglicht, ja echt, het is dus al meer dan een halve eeuw oud.
Autodesk verwaarloost het al sinds deze eeuw begon en dringt aan op meer modernere programmeertalen. Met andere woorden: vergeet LISP gewoon.

Of…?

Frank Zappa zei eens: “Jazz is not dead, it just smells funny”.  Die quote zie je vaak terug als: “LISP is not dead, it just smells funny”. Als intermezzo, er leeft ook een quote “Frank isn’t dead, he just smells funny” maar daarmee gaat deze post helemaal de verkeerde kant op. Terug bij de les dus. Bricsys heeft LISP nieuw leven ingeblazen met als laatste wapenfeit BLADE, een integrated development environment. We nemen aan dat dit de beweegreden zijn:

  • Het is platform-onafhankelijk en werkt dus ook op de Mac en Linux-systemen, waar VisualBasic en .NET geen optie zijn. En omdat tegenwoordig veel minder vaak automatisch de keuze valt op MS-Windows is dit een geldig argument.
  • Er zijn miljoenen programma’s geschreven in LISP, een investering die niet gemakkelijk te verwaarlozen is. LISP is een “blijver”.
    • Van AfraLISP: “De afgelopen tijd is VBA uit de gratie geraakt bij Autodesk, die nu het gebruik van modernere ontwikkelomgevingen met AutoCAD promoot, met name VB.NET.” Dit gebeurde rond 2010 en het legde een bom onder programmeer-investeringen gedaan met VBA. Raad eens wat er met VB.NET zal gebeuren wanneer mensen, die bijvoorbeeld OS-X gebruiken, moeten programmeren? Zoek eens op het net naar “is VBA a dead language” om een beeld te krijgen.
  • Gebruikers geven vaak de voorkeur aan LISP boven de alternatieven. Bovendien is er voldoende ondersteuning door derden (zoals wij) voorhanden.
  • LISP doet wat het moet doen. Het was daarom ook een logische keuze in 1986 voor John Walker (brein achter AutoCAD). LISP was toen al bijna drie decennia oud.
  • Al heeft LISP een redelijk steile leercurve, het is nog steeds betrekkelijk makkelijk te leren en te beheersen.
  • Een andere “blijver” is ARX / BRX (C ++) en er zijn goede redenen om het te gebruiken. Echter, resultaten zijn veelal makkelijker te verkrijgen met LISP, tegen aanzienlijk lagere kosten. Daarbij komt dat LISP vaak gebruikt wordt om ARX / BRX te ondersteunen.
  • Praktisch alle bedrijfs-uitdagingen kunnen met LISP worden opgelost.
Waarom in hemelsnaam dan toch LISP?
Scroll to top