Transparante commando’s en het virtuele scherm

Transparante commando’s

Zoomen kan transparant, wat wil zeggen dat zoom-commando’s binnen andere commando’s gebruikt kunnen worden, dus terwijl andere commando’s actief zijn.
Een lijn vanuit een detail in de linkerhoek van de tekening naar een detail rechtsboven wordt zo een stuk makkelijker.
Ook veel andere commando’s zoals ‘list, ‘coords, etc. zijn binnen andere commando’s te gebruiken.
Je herkent ze op de commandoregel doordat er een quote voor het commando staat.

Het virtuele scherm

Een van de redenen om transparante commando’s te gebruiken is om binnen het virtuele scherm te kunnen zoomen zonder noodzaak een lopend commando te moeten afbreken.

Tijdens het gebruik van CAD zul je merken dat er momenten zijn dat je aanloopt tegen de grenzen van het zoombereik. Dat wil zeggen dat je niet verder in kan zoomen of niet verder uit kan zoomen.
Je krijgt een melding als in de afbeelding hieronder en / of op de commandoregel: You have reached the limits of zooming in. Unable to zoom in any closer.

CAD gebruikt een brok RAM-geheugen om een stuk scherm op te slaan. Binnen dat bereik – het witte gedeelte van het scherm zie de afbeelding hieronder – kun je in– en uitzoomen.Wil je buiten dat buitenbereik – of juist het binnenbereik – veranderen dan moet je draaiende commando’s afbreken en regenereren. CAD berekent dan een nieuw bereik:

  • De knop, ZoomE (of dubbele klik op wieltje!)
    zoomt uit op de gehele tekening en zorgt voor een extra werkmarge rondom. Deze knop breekt automatisch lopende commando’s af. Sneller en handiger: 2* , Esc en dubbele klik op wieltje.
  • Om verder in te kunnen zoomen kun je RegenAll regenereren nadat je hebt ingezoomd of het lopende commando afbreken en een commando, ZoomW geven.
  • Binnen een bepaald zoom-niveau regenereren zorgt voor een op dat niveau aangepast virtueel scherm. Dat is niet altijd wat je wenst.
Transparante commando’s en het virtuele scherm
Scroll to top