Tekeningen plotten naar HPGL-bestand

Met je laptop thuiswerken, een tekening plotten naar een USB-stick en die later op het werk plotten. Hoe pak je dat aan?

Table of Contents

Globale opzet

Globaal is het als concept neer te zetten maar niet iedere situatie is hetzelfde. In dit voorbeeld gebruiken we een HP-plotter met een minimale installatie. Het is dus een case met BricsCAD. AutoCAD is ongeveer dezelfde procedure.

  • Met commando PAGESETUP (of RMB op layout-tab) kan je een printer toewijzen aan een layout. Daarvoor heb je een PC3-bestand nodig.
  • Om een PC3-bestand te maken via commando PLOTTERMANAGER dient de betreffende printer geïnstalleerd te zijn.
  • Je kunt in het besturingssysteem de printer-driver installeren met de optie om de print naar een bestand weg te schrijven.
  • Daarna kan je met PLOTTERMANAGER aan de gang en kan je verder met commando PAGESETUP.

Aan de slag

Het bovenstaande is eigenlijk al 80% van de post, maar een voorbeeld kan nooit kwaad 😉 Windows 10 en vertalingen zijn mogelijk wat krom omdat ik op een Engelstalig systeem werk…

  • Download een HP-GL/2-driver. De pure driver, niet complete installatiepakketten(!!). https://support.hp.com is een startoptie. De driver is vrij universeel, ik heb gekozen voor een DesignJet T790, de “HP Windows HPGL2 Driver”.
  • Dubbelklik op het bestand in verkenner (in “Downloads”). Het wordt uitgepakt in een nieuwe map. In die map zit een INF-bestand met informatie voor Windows. Verplaats die map naar een permanente locatie, maak bijvoorbeeld C:\printers daarvoor aan.
  • In Windows configuratiescherm > printers > “Voeg een printer toe” > Kies “De printer die ik wil staat niet in de lijst” > Kies “Voeg een printer toe met handmatige instellingen” > Volgende > “Kies een bestaande poort” > “FILE/BESTAND: (print naar bestand)” > Volgende > Klik op “Have disk/schijf” > Blader naar de map met het INF-bestand > Selecteer het > Kies “Open” > Klik “OK” > Je ziet de printer nu in het lijstje, klik “Volgende” > Printernaam: Advies, korte naam en geen spaties. Bijvoorbeeld “HPGL2FILE” > Volgende en installatie loopt > Kies “niet delen” > Volgende > Klaar.
  • We hebben nu dus een Windows-systeemprinter die HPGL2 produceert richting een bestand. Fantastisch! Nu kunnen we PC3-bestanden maken. Het mooie van PC3-bestanden is dat je alle variaties van printerinstellingen een eigen PC3-bestand kan geven. In dit geval wil ik een PC3-bestand, een printer, die een speciaal formaat oplevert van 36″ breed en A4 hoog. Dat is een formaat van 910mm * 297 mm, “910×297” dus.
  • In het CAD-pakket > PLOTTERMANAGER > “Create a new plotter configuration” > Tab “Information” > “Printer name” > HPGL2FILE > Tab “Ports” > x “Plot to file” > Tab “Settings” > Klik op knop “Custom Properties …” > Tab “Paper/Quality” > Knop “Custom…” > Voer de maten en de naam “910×297” in > Tab “Layout/Output” > Kies “Landscape” > Loop door alle instellingen en klik “OK” > Kies weer “OK” > Geef de PC3-configuratie een naam: “910x297HPGL2FILE.pc3”.
  • Als je CADchUP hebt dan kan je een toevoeging maken voor de nieuwe printer in de configuratie en anders moet je het handmatig regelen met PAGESETUP.

Test…

  • Ctrl-p <enter>
Tekeningen plotten naar HPGL-bestand
Scroll to top