Tekeningbeheer: Mean and Lean

Het meest voor de handliggende tekeningbeheer bestaat uit regelmatig uitvoeren van Purge en Audit als besproken. Er is nog een kant aan het verhaal: Je wil voorkomen dat een tekening uit zijn voegen groeit. Een te grote tekening veroorzaakt traagheid in het beste geval en crashende CAD-programma’s met dataverlies in het slechtste geval. Hierna volgen technieken om de omvang te beperken.

Blockify

Blockify is een uitstekende manier om details die vaak voorkomen automatisch om te zetten naar blokken. Een blokdefinitie die100 keer geplaatst wordt neemt een fractie van het geheugen in beslag, vergeleken met 100 losse details. Alleen beschikbaar in BricsCAD.

Group versus Block

Blokken en groepen hebben ieder hun voor en nadelen. Per situatie zal je moeten overwegen wat de beste oplossing is. Een voorbeeld zegt meer. Rijkswaterstaat levert tekeningen die je kan downloaden. Commando Gin maakt daar gebruik van maar je kan zo’n tekening ook in zijn geheel invoegen als blok. Insert heeft het voordeel dat het makkelijk te selecteren is – het is immers een blok. Gin RWS doet het anders. Dat wil zeggen dat je de externe tekening als groep importeert. Als groep kan je dus nog steeds de gehele externe tekening selecteren. Echter, je kunt nu wel commando’s als Trim loslaten op de gehele tekening en zo weghalen wat je niet nodig hebt. Een korte sessie:

Met Gin wordt een RWS-tekening opgehaald:

Wat we van dat geheel nodig hebben:

We maken de tekening enorm veel kleiner door in dit geval TrimBox erop los te laten:

Wat door de rand steekt zijn blokken en teksten. Je zou bij voorkeur kunnen accepteren dat die daar zitten maar je zou ze eventueel ook kunnen verwijderen.

Fijn van deze methode is dat er niet geëxplodeerd wordt en dat attribuutwaarden – in dit geval bijvoorbeeld de waarden van hectometerpaaltjes – behouden blijven.

Na deze actie zijn er behoorlijk wat blokken, lagen, enz. overbodig, een laatste Purge en het werk is geklaard. Maar waar hebben we het over? Hoe groot is de database?

Na invoegen met Gin > RWS is de tekening 5.1 MB. Dat is 100%. Na Trimbox is daar nog 33% van over. De laatste Purge brengt het geheel terug naar slechts 6.5%, 7 583 objecten (Status). Dat is verrassend en geeft ook aan hoe belangrijk dit soort acties kunnen zijn!

Overkill

Verwijdert dubbele entiteiten en overlappende lijnen, bogen en polylijnen, en verenigt gedeeltelijk overlappende of aangrenzende entiteiten; verplaatst duplicaten optioneel naar een speciale laag.

Combineert dubbele blokken; wist optioneel dubbele blokdefinities.

Bron: Bricsys.

Tekeningbeheer: Mean and Lean
Scroll to top