CADchUP Forensics

Visualisatie en analyse

“Ieder contact laat sporen na”. De volgende stap is visualiseren van die sporen. Het is niet verwonderlijk dat visualisatie een veelvoorkomende term is bij medewerkers van Forensische Opsporing (FO). Echter, aanvullend zal met name de analyse van die sporen leiden tot conclusies bij forensisch onderzoek.

De tijd dat alles “op papier” werd gezet, in de “letterlijke zin”, is achterhaald. Er zijn geluidsfragmenten, beelden van beveiligingscamera’s en tal van andere formaten gebruikelijk geworden. Een van die formaten is CAD, in 2D en 3D.

Als ontwikkelaar en leverancier van CAD-software voor forensische toepassingen gaan we in op technieken die te gebruiken zijn. Daarbij is het belangrijk om zowel visualisatie als analyse te noemen want in een CAD-omgeving kan je beide taken uitvoeren. Het is als een digitale forensische gereedschapskist te gebruiken bij hun dagelijkse CAD-werkzaamheden.

CAD en visualisatie

Die twee dingen zijn niet hetzelfde. CAD staat voor Computer-Aided Design. Meer algemeen kan je met een CAD-programma een model van een werkelijkheid maken. Dat kan een platte tekening zijn maar ook een 3D-omgeving.

Wat is het verschil tussen een visualisatiepakket en een CAD-pakket? Bij een CAD-pakket ligt het accent op technisch correct, op nauwkeurig en dat is bij FO een belangrijk aspect. Bij een visualisatiepakket ligt het accent op een natuurgetrouwe weergave – ook dat kan een belangrijk aspect zijn. Zowel CAD- als visualisatiepakketten leveren visualisaties als output.

Een voorbeeld zegt meer:

Dit is een model van een knoop1 in een CAD-pakket (BricsCAD+CADchUP):

En dit is dezelfde knoop, gerenderd in een visualisatie-pakket (Blender)

Scroll to top