BRICSCAD

Als je ons in 2007 die vraag voor zou schotelen dan was het antwoord als volgt:

BricsCAD lijkt sterk op AutoCAD, is een stuk goedkoper maar heeft wel wat scherpe randjes. De kwaliteit is evenredig met de prijs dus het is maar net wat je er voor over hebt.

Nu zijn we een paar jaar verder en BricsCAD is flink veranderd. In 2016 waren we op een ontwikkellaarscongres in München. We werden ondergesneeuwd met nieuwe functies en verbeteringen. Er was meer. De club achter BricsCAD, Bricsys uit Gent dus, is een waanzinnig enthousiast team met de beste ontwikkelaars die wereldwijd te vinden zijn, met een organisatiestructuur die zo plat is als een dubbeltje. Dat laatste merk je als je via hun forum of per e-mail een vraag stelt: een antwoord komt snel en is goed.

Dat is allemaal leuk en aardig en de fora voor AutoCAD zijn zeker niet slecht. Belangrijker is hoe het zit met de scherpe randjes, om een voorbeeld te noemen, geneste blokken met PURGE opruimen betekent in BricsCAD (v17) dat je meerdere malen PURGE moet uitvoeren maar het resultaat is prima. Anno 2017 kunnen we stellen dat er heel wat minder scherpe randjes zijn. Sterker nog, AutoCAD heeft ook zo zijn scherpe randjes en ze gaan redelijk gelijk op.

Als we hier ontwikkelen dan testen we op verschillende systemen. Heel soms is AutoCAD sneller maar meestal wint BricsCAD het ruim op snelheid. Een paar voorbeelden: Een polylijn selecteren die opgebouwd is uit tienduizenden segmenten duurt in AutoCAD meer dan twee minuten, in BricsCAD 4 seconden. Het voorbeeld op GIS#Van_GML_naar_DXF_met_QGIS is ook illustratief. Nadat QGIS een ietwat brakke DXF gemaakt heeft krijg je de DXF niet open in AutoCAD, ook niet met een commando RECOVER. In BricsCAD lukt dat wel en na een AUDIT kun je aan de slag. De schuld ligt niet bij AutoCAD, de DXF zat niet goed in elkaar. Maar toch…

Wie ons nu de vraag voorlegt kunnen we naar eer en geweten meestal BricsCAD adviseren.

Soms heb je van die momenten in het leven waarop je denkt: “Waarom heb ik dat niet veel eerder gedaan”. Echt, doe maar eens een download voor 30 dagen, okay, BricsCAD mist wat make-up, maar daardoor zie je wel het ware gezicht van een gaaf CAD-programma, op hele kleine puntjes soms iets anders. Power-users die openstaan voor verandering zijn snel overtuigd. En we hebben het niet eens over de prijs gehad. Mail ons eens met je bevindingen, we zijn oprecht benieuwd.

Kosten

Autodesk is losgegaan met een subscription-model, letterlijk en figuurlijk. Die gaan zich in hun eigen staart bijten (anglicisme), gebruikers, managers, willen dat niet. BricsCAD heeft een flink lagere kostenlast voor een organisatie. De tijd zal leren of dat verschil zo blijft maar nu BricsCAD overwegen is interessant. Heb je een AutoCAD-versie dan kun je die blijven gebruiken tot je functionaliteit gaat missen, waarna je over kan stappen op BricsCAD. Er is een kostenoverzicht voor de Amerikaanse markt, waar Autodesk van oudsher aanzienlijk lager geprijsd is. In dat overzicht zijn de verschillen al schokkend te noemen. Zie https://www.blog.cadnauseam.com/2017/03/16/autodesk-license-costs-options-summary-2/

Marktwerking en emotie

Ik noem het samen want prijs alleen is niet het punt. AutoCAD-gebruikers hebben vaak een emotionele binding met hun product, zoals een Mercedes-rijder geen BMW wenst. En goedkoper is altijd slechter. Dat is waar Autodesk dankbaar gebruik van maakt om zo aandeelhouders dik tevreden te houden ten koste van uw budget en winst. CAD software is geen statussymbool maar een stuk gereedschap en beide gereedschappen zijn goed.

Iedere doorgewinterde AutoCAD-gebruiker ziet ook wel dat AutoCAD “bloat” is geworden. Kijk eens naar de verschillen tussen AutoCAD 2002 en 2017 – om 15 jaar ontwikkeling te weerspiegelen. Zeker, er zijn goede en nuttige dingen toegevoegd maar wat is het allemaal traag en “fancy” geworden met dingen waar eigenlijk de meeste gebruikers helemaal niet op hebben zitten wachten. En in een termijn van 15 jaar mag je toch wel wat revolutionaire veranderingen verwachten?

CAD-gebruikers zijn niet gek. En Autodesk gaat echt de verkeerde kant op. Lees deze draad op het AutoCAD-forum maar eens. Een en al frustratie en emotie.

Niemand zit te wachten om een ander product te gaan gebruiken als wat je gebruikt je goed bevalt. Maar Bricsys heeft heel veel moeite gedaan om de “look” en vooral de “feel” gelijk te houden. Een AutoCAD-gebruiker hoeft niet om te scholen om met BricsCAD verder te tekenen. Een natuurlijke weerstand tegen verandering is snel overwonnen, download maar eens een proefversie om te spelen en verbaas jezelf.

De toenemende druk van Bricsys op Autodesk zou er ook voor kunnen zorgen dat Autodesk meer – of eigenlijk weer – bij de les blijft. Luisteren naar wensen van klanten en die wensen verwoorden naar code, naar oplossingen. Ik denk niet dat dat gaat gebeuren, daar is de bedrijfscultuur nu niet meer naar. En met hele diepe zakken is het helaas veel makkelijker concurrenten uit de markt te duwen met juridische acties of concurrenten op te kopen en dood te laten bloeden zodat je monopolistische positie gewaarborgd blijft. Hopelijk komt het nooit zover en bovendien is BricsCAD al lang de status van “luis in de pels” van Autodesk ontgroeid. Veel slimme functionaliteit in BricsCAD zit niet eens in AutoCAD. Er zijn zeker dingen die in BricsCAD niet aanwezig zijn of onhandig zijn. Maar dat zijn er niet zo veel en dat lijstje wordt ieder jaar aanzienlijk korter. Ik verwacht dat Bricsys fantastische producten blijft maken en dat ze Autodesk op alle fronten voorbij blijven lopen.

Meer

Licenties voor BricsCAD kun je direct bij ons bestellen. Het voordeel daarvan is dat wij kunnen ondersteunen. BricsCAD niet serieus nemen is niet handig, het verdient aandacht en overweging. Een zeer uitgebreid en naar onze mening behoorlijk objectief vergelijk is te vinden op https://www.bricsys.com/bricscad/docs/en_INTL/V17/BricsCADV17ForAutoCADusers-en_INTL.pdf

Tips

BricsCAD en AutoCAD kennen veel geheimen en geheimpjes die makkelijk vergeten worden. We gaan hier wat zaken verzamelen…

Tips tekenen

  • Met ExpressTools kun je van TEXT (losse regel) makkelijk MTEXT (alinea) maken. Maar hoe maak je van MTEXT weer TEXT? EXPLODE is je vriend.

  • Een GROUP is vaak handiger dan een BLOCK.
    • Als PICKSTYLE 1 is dan kun je voledige groepen selecteren, als PICKSTYLE 0 is dan kun je de onderdelen van de groep selecteren.
    • Als je een BLOCK importeert met Explode aangevinkt (of je doet direct daarna EXPLODE) dan kun je er nog een GROUP van maken: -GROUP;;*;;P;;
  • Na een EXPLODE-commando kun je de geëxplodeerde objecten selecteren met P(revious).

Tips instellingen

  • Een klacht bij AutoCAD is dat het automatisch aanvullen van commando’s op de commandoregel soms fout gaat, je krijgt een heel ander commando. Dit is makkelijk op te lossen door INPUTSEARCHDELAY te doen en de waarde van 300ms standaard te verhogen naar ergens tussen 1000 en 5000.
Scroll to top